Eerste 'bellend vlak' geïnstalleerd om handelszaken toegankelijker te maken

Horeca Retail

Oostende wil lokale handelszaken toegankelijker maken voor mensen met een beperkte mobiliteit. Daarom werd vorige zomer een proefproject gelanceerd waarin handelaars met steun van Stad Oostende een wegneembaar hellend rijvlak kunnen aankopen. Maar liefst dertien zaken ontvangen een hellend rijvlak.


Voor mensen met een beperkte mobiliteit is het niet altijd gemakkelijk om een handels- of horecazaak binnen te gaan. Daarom startte Stad Oostende in samenwerking met Dito vzw -een vereniging voor personen met een handicap of chronische ziekte- een proefproject waarbij de lokale handelaars een wegneembaar hellend rijvlak kunnen aankopen. "Er is vaak een fysieke drempel voor rolstoelgebruikers en mensen met een rollator of kinderwagen om een handelszaak te betreden. Vandaag werken we maar liefst dertien van deze drempels weg in onze Stad-aan-Zee", zegt schepen Hina Bhatti, bevoegd voor Toegankelijkheid. "Samen met onze lokale handelaars verhogen we toegankelijkheid van hun zaak door een wegneembaar hellend rijvlak te installeren. Elke Oostendenaar telt en we werken elke dag aan een inclusieve en toegankelijke stad." Bij de dertien zaken gaat het zowel over restaurants, een apotheek, een kledingzaak …

Een toegankelijkere zaak in enkele stappen

Aan de deur van de handelszaak wordt op zithoogte een bel bevestigd met daarnaast een herkenbaar logo. Als iemand met beperkte mobiliteit op de bel drukt, plaats de uitbater van de handelszaak een wegneembaar hellend oprijvlak om de drempel te overbruggen. Na gebruik kan de handelaar het vlak gemakkelijk opbergen. Het project focust in de eerste plaats op fysieke toegankelijkheid. Het rijvlak is een belangrijke stap naar een rijker sociaal leven voor mensen die anders bepaalde plaatsen niet zouden kunnen bezoeken.

Samenwerking met Dito vzw

Voor de uitvoering rekent Stad Oostende op Dito vzw die graag helpt om toegankelijkheid in de kijker te zetten, iets waar we vroeg of laat allemaal mee te maken krijgen. Medewerkers en (ervaringsdeskundige) vrijwilligers gaan op bezoek bij de handelszaken om het project toe te lichten en een aantal simpele opmetingen te doen. Daarnaast krijgen de handelaars ook enkele nuttige tips om mensen met een beperking te verwelkomen.

Lien Deblaere, regionaal verantwoordelijke van Dito West-Vlaanderen is blij met de samenwerking: “De handelszaak moet een plaats zijn waar iedereen zich welkom voelt, ook ouderen of personen met een beperking. Oplossingen zoals een bellend, verplaatsbaar of permanent hellend vlak helpen om daarvoor te zorgen”.

Een gastvrije en toegankelijke stad

“Voor de detailhandel en de buurtwinkels komt het er net als voor de horecazaken op aan zo gastvrij mogelijk te zijn voor zoveel mogelijk mensen. De klanten in optimale omstandigheden ontvangen, houdt in dat met de behoeften van iedereen rekening wordt gehouden. Een voor iedereen toegankelijke handelszaak is een rendabele investering en een belangrijk signaal op het vlak van gastvrijheid", vult schepen voor Ondernemen Charlotte Verkeyn aan.

“Dankzij de samenwerking tussen Stad Oostende en Dito vzw, kunnen handelaars het ‘bellend vlak’ aankopen voor de prijs van 100 euro. Daarna levert en installeert Dito vzw het rijvlak en de bijhorende bel bij de handelaar en geven ze alle nodige uitleg om het rijvlak te plaatsen en opnieuw op te bergen”, vervolgt schepen Bhatti. "We zijn enorm tevreden dat dit proefproject zo'n succes is en dat er bij de handelszaken een groot draagvlak is om hun zaak toegankelijk te maken."

Andere Oostendse handelszaken die interesse hebben om een ‘bellend vlak’ te installeren kunnen een aanvraag doen via west-vlaanderen@ditovzw.be

Nog vragen, opmerkingen of suggesties?

Contacteer ons via info@economischhuis.be, 059 24 23 00 of maak een afspraak.


Maak een afspraak